Фахівцями регіонального представництва Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини здійснено плановий візит до Солобковецького навчально-реабілітаційного центру Хмельницької обласної ради

Візит Уповноваженого здійснювався з метою проведення моніторингу додержання прав дітей в закладах інституційного догляду та виховання різного типу та підпорядкування на безпечні умови перебування.

Солобковецький навчально-реабілітаційний центр є комунальним навчальним закладом, метою діяльності якого є забезпечення  реалізації права дітей з особливими освітніми потребами, зумовленими складними порушеннями розвитку на здобуття дошкільної, початкової і базової середньої освіти, здійснення комплексних реабілітаційних заходів, спрямованих на відновлення здоров’я, корекцію порушень, розвиток особистості. Проєктна потужність НРЦ становить 124 вихованці. На момент проведення візиту на обліку у закладі перебувало 116 дітей з особливими освітніми потребами, серед них: 1 дитина-сирота, 6 дітей, позбавлених батьківського піклування, 6 дітей, які перебувають в складних життєвих обставинах, та 48 вихованців з інвалідністю.

Під час візиту встановлено, що права дітей, які навчаються у закладі в цілому забезпечені на належному рівні. Освітній процес організовано якісно та відповідно до потреб учнів.  Функціонує 16 навчальних класи, які обладнані у відповідності до потреб і розвитку дітей, зокрема, обладнані сучасними методичними, розвиваючими, ігровими матеріалами та технікою. Навчальні та спальні приміщення Центру облаштовані з любов’ю та турботою до дітей. Велика увага педагогічного колективу Центру приділяється розвитку мовлення та виправленню вад мовлення дітей, зокрема, на індивідуальних заняттях з логопедом (в НРЦ працює два логопеди).

Реабілітаційна робота в закладі проводиться на заняттях з ритміки, лікувальної фізкультури, функціонують обладнані кабінети ЛФК, ритміки, великий спортивний зал. Облаштовано окремий будинок соціально-побутового орієнтування. Закладом вжито заходів з метою облаштування укриття, в якому наявний запас продуктів харчування, питної та технічної  води, медикаментів, наявні вбиральні.

За спостереженнями моніторів встановлено, що взаємовідносини викладачів та персоналу з дітьми доброзичливі та відкриті, відзначено належне організаційне забезпечення закладу та гарну затишну атмосферу.

Керівництво та персонал докладають максимум зусиль для створення комфортних та гідних умов проживання та перебування дітей у Центрі.

( За матеріалами представництва Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Хмельницькій області )

Loading