У Хмельницькому відбувся ярмарок молодіжного підприємництва Junior EXPO-2024

4 квітня у місті Хмельницькому відбувся Ярмарок молодіжного підприємництва Junior EXPO-2024. У ньому взяли участь 48 учнівських мінікомпаній з 31 закладу професійної (професійно-технічної), фахової вищої та передвищої освіти Хмельниччини та Вінниччини. Восени 2023 року ці заклади долучилися до програми «Компанія» від Junior Achievement Ukraine (JA Ukraine).

Учні відчули себе справжніми підприємцями: презентували мінікомпанії та продукцію, над якою працювали майже рік. На ярмарку були представлені товари і послуги різних категорій – готові оригінальні страви та напої, прикраси та аксесуари, сувенірна продукція, корисні товари для дому та побуту, вироби, надруковані на 3D принтері, послуги з ремонту мобільних дивайсів та виготовлення боксів для утилізації батарейок.
Також учасники ярмарки Junior EXPO-2024 провели для хмельничан та гостей міста 9 авторських майстер-класів.

«Сьогодні нам вдалося організувати справжнє свято молодіжного підприємництва. Активна постійна співпраця JA Ukraine з Департаментом освіти і науки Хмельницької ОДА, міською радою Хмельницького, Науково-методичним центром професійно-технічної освіти та підвищення кваліфікації інженерно-педагогічних працівників у Хмельницькій області дала неймовірні результати. Хмельницька область входить у трійку регіонів України, які найактивніше розвивають навчальну програму з підприємництва «Компанія» від Junior Achievement. 33 навчальні мінікомпанії створено на базі 23 навчальних закладів області, завдяки чому здобувачі освіти розвивають свої бізнес-ідеї та здобувають актуальні підприємницькі навики на практиці», – розповіла Віра ДРУГОВА, менеджерка програм JA Ukraine.

У наступному навчальному році організація планує запровадити курс «Фінансова грамотність»!

Протягом 2023-2024 навчального року учні закладів професійної (професійно-технічної), фахової вищої та передвищої освіти області та їхні наставники опанували навички підприємництва на практиці. А саме – сформулювали бізнес-ідеї, заснували навчальні мінікомпанії, навчились писати бізнес-план, здобули знання з фінансового, маркетингового управління підприємством, розробили прототипи та випустили власну готову продукцію. Учасникам програми допомагали бізнес-ментори – досвідчені успішні підприємці Хмельниччини.

У травні відбудеться регіональний відбір кращих мінікомпаній області, фіналісти якого змагатимуться на всеукраїнському конкурсі «JA компанія року 2024» за перше місце і право представляти Україну на європейському фестивалі підприємництва Gen-E в Італії.

Довідка
Junior Achievement Ukraine – це неприбуткова громадська організація, провайдер навчальних програм з підприємництва та фінансової грамотності для молоді. Організація є частиною всесвітньої мережі Junior Achievement, що веде свою діяльність з 1919 року у понад 100 країнах світу. Її місія – підготовка молоді до ринку праці, кар’єрного і особистого розвитку.

Громадську організацію Junior Achievement Ukraine створено у жовтні 2021 року. Першими учасниками її навчальних програм та тренінгів стали студенти і педагоги закладів Запорізької та Донецької областей. Після повномасштабного вторгнення, з вересня 2022 року програма стартувала у Львівській і Чернівецькій областях.

З вересня 2023 року відбулось розширення ще на 8 нових регіонів – Вінницька, Дніпропетровська, Івано-Франківська, Київська, Полтавська, Тернопільська, Хмельницька області та місто Київ – та відновлення діяльності у Запорізькій і Донецькій областях.

Loading