5 червня – Всесвітній день охорони навколишнього середовища та оприлюднено натуралістами підсумки тематичного творчого конкурсу «Природа України очима дітей Хмельниччини» 

5 червня натуралісти Хмельниччини й України, як і весь прогресивний світ цивілізованих країн планети, що протистоять військовій агресії російського фашизму на українських східних землях, відзначали Всесвітній день охорони навколишнього середовища, який вважається однією з найважливіших подій та дат екологічного календаря, що була ініційована екологічно стурбованою спільнотою науковців і політиків та започаткована Генеральною асамблеєю Організації Об’єднаних Націй на ХХVІІ-й сесії 15 грудня 1972 року і з тих пір щорічно святкується в понад 100 країнах світу.

Відповідаючи на виклик часу та враховуючи масштаби проблем охорони й збереження навколишнього світу і важливість їх вирішення, ООН у своїй структурі створила нову організацію – Програма ООН з навколишнього середовища, під егідою якої і відзначається ця екологічна дата – 5 червня та проводяться різноманітні природоохоронні заходи місцевого, міжрегіонального і міжнародного значення.

Всесвітній день охорони навколишнього середовища залишається для Організації Об’єднаних Націй одним із основних способів привернути увагу світової громадськості до проблем довкілля, а також стимулювати політичний інтерес і відповідну суспільну діяльність. Він має на меті привносити людський чинник у вирішення актуальних питань охорони навколишнього середовища, даючи народам світу можливість активно сприяти стійкому й справедливому розвитку, стимулювати розуміння того, що основною рушійною силою зміни підходів до вирішення природоохоронних проблем є самі громади, роз’яснювати корисність партнерських відносин, щоб в усіх країн світу і їх народів було більш безпечне існування й благополучне майбутнє для усіх поколінь людей.

Охорона навколишнього природного середовища на теренах Хмельниччини – надзвичайно важлива форма взаємодії людини й природи, яка являє тут собою систему державних, регіональних і суспільних заходів (технологічних, економічних, адміністративно-правових, науково-освітніх, просвітницьких, комунальних, громадських), спрямованих на гармонійну взаємодію суспільства й природи, збереження й відтворення природних ресурсів і діяльність екологічних співтовариств в ім’я сучасних та майбутніх поколінь. Адже сьогодні екологічні проблеми і завдання екологічної освіти й виховання екологічної культури дітей, учнівської та студентської молоді стоять у ряді найважливіших і актуальних для освітянського середовища та визначають рівень благополучності всієї світової цивілізації.

Заходи до Всесвітнього дня охорони навколишнього середовища проводяться у більшості країн світу, в тому числі і в Україні й у нашому краї, як на державному рівні, так і на рівні громадських організацій, колективів закладів освіти різних типів, профілів та ступенів і рівнів. Сьогодні в Україні й на Хмельниччині ця «екологічна всенародна подія» супроводжується різними еко-акціями: вуличними мітингами й ходами, парадами авто-мото-велосипедистів, «зеленими» концертами, конкурсами творів і плакатів у загальноосвітніх та позашкільних закладах, посадкою рослин у відкритий ґрунт, а також кампаніями з рециркуляції відходів побуту й виробництва і прибирання територій.

Долучаючись до тематичних заходів, в тому числі й проведених у ігрових формах та приурочених до Всесвітнього дня охорони навколишнього середовища, учні й юннати приймали активну участь і в обговоренні проблем, які пов’язані зі збереженням довкілля та розповідали про свій особистий внесок в охорону навколишньої природи, із зацікавленням і допитливістю відгадували під час тематичних конкурсів різноманітні загадки й вікторини про природні явища, тварини й рослини.

Прикладом зазначеного є співпраця напередодні міжнародної екологічної дати поліських освітян та Національного природного парку «Мале Полісся», працівниками якого у класі Лісової школи Державного підприємства «Славутське лісове господарство» проведено еко-годину у форматі екологічного уроку під назвою «Неси добро у світ природи», на який завітали діти та батьки, жителі і гості міста Славута. Працівники НПП «Мале Полісся» розширили знання юних гостей про місцеве довкілля, ознайомили з правилами поведінки на природі, а з допомогою відео та яскравих фотоілюстрацій доповнили свої розповіді. Більш детально див. за посиланням: https://www.facebook.com/groups/1044755959019001/user/100007372143522/.

Проведення таких заходів є прекрасною нагодою для педагогів-натуралістів, освітян, науковців і природоохоронців зробити ще один крок до покращення стану довкілля, який спрямований на те, щоб наші діти розширювали й поглиблювали знання про природу рідного краю, а також розуміли, що кожен із нас є підтримкою життя в Україні й на планеті як сьогодні, так і в майбутньому.

З нагоди відзначення Дня, хмельницькі натуралісти підвели підсумки проведення серед учнів і юннатів краю щорічного обласного конкурсу «Природа України очима дітей Хмельниччини», цьогорічні результати якого відображено у відповідному наказі Хмельницького ОЦТКУМ від 30.05.2022 р. № 48-од. ( див. детальніше за посиланням: http://hoencum.km.ua/?page_id=2899 ), а його лідери та активні учасники – виконавці творчих конкурсних робіт будуть відповідно відзначені дирекцією позашкільного закладу.

За матеріалами сайту «Юннати Хмельниччини».

Loading