Хмельницькі педагоги-натуралісти та їх юннати провели заходи Всеукраїнської акції «День юного натураліста» 

Педагоги-натуралісти та юннати відокремленого структурного підрозділу еколого-натуралістичного напряму «Станція юних натуралістів» Хмельницького ОЦТКУМ активно включились у проведення заходів Всеукраїнської акції «День юного натураліста», яку традиційно розпочали з перших днів вересня, а навчальні заняття гуртків – Днем відкритих дверей, що проводився під гаслом «Ми українці: честь і слава незламним!».

На жаль, цей навчальний рік освітянами України, в тому числі й педагогами-натуралістами Хмельниччини, проводиться в умовах війни, окупації і терору, у дуже важкий час, коли наша країна виборює свою незалежність, право на життя, і платить за це найдорожчим – тисячами українських людських життів…

Заходи Акції проводилися з метою активізації патріотичного виховання, формування національно-патріотичних почуттів дітей, учнівської молоді юннатівськими формами роботи у контексті українського патріотизму та євроінтеграції України, формування екологічної культури, розвитку естетичних здібностей засобами художньої творчості, а також популяризації природничо-краєзнавчої і природоохоронної роботи, сприяння розвитку екологічної освіти та поширення екологічних знань.

В ході Акції відокремленим структурним підрозділом еколого-натуралістичного напряму «Станція юних натуралістів» Хмельницького ОЦТКУМ також проведено обласний фотоконкурс «Мій рідний край – Хмельниччина», підведення підсумків якого та визначення його переможців і активних учасників відбулося в день ювілею області – 22 вересня 2022 року. Участь у еколого-натуралістичному конкурсі взяли 179 учнів і юннатів закладів загальної середньої та позашкільної освіти Хмельницької області.

У контексті  Акції «День юного натураліста» хмельницькі педагоги-натуралісти організували і провели для юних природолюбів ряд тематичних заходів, в т.ч.: вікторини  «Мій рідний край – Хмельниччина», «З Україною в серці», «Рослини – символи України», усний журнал «Славетні імена України», тематичне заняття «Україна – моя Батьківщина», перегляд навчальних відео «Безпека дітей під час війни»,  «Сирена – моя помічниця», розважальні конкурсні ігри «Унікальна фауна України» та «Козацькому роду нема переводу», екологічний брейн-ринг «В Гармонії з природою», пізнавальні екскурсії навчальною екологічною стежкою дендропарку «Юннатівський», навчальними кабінетами та до куточків живої природи.

Під час екологічного відеолекторію для учасників святкувань був перегляд цікавих і пізнавальних фільмів на природничо-краєзнавчу та природоохоронну тематику. Також в рамках заходу було проведено виставку дитячих творчих малюнків, фото-робіт і різноманітних поробок з природних матеріалів, у яких відображено дитяче бачення проблем довкілля та охорони природи свого регіону, проведені перегляди тематичного відеофільму «Поділля інкогніто: «Школа юннатів».

Юннати активно включилися у проведення трудових акції «Зробимо чистішим нашу планету», «Урожай» і збирання лікарських рослин, а 17 вересня хмельницькі натуралісти спільно з найбільшим екорухом країни Let’s do it Ukraine брали участь у заходах, приурочених  до Всесвітнього дня прибирання World Cleanup Day в Україні.

Для юних дослідників природи керівники гуртків «Станції юних натуралістів» підготували й провели навчальні заняття в «зеленому класі», майстер-класи «Я роблю це так…» та «Не зірви, а створи», вікторину «День природи», екологічні ігри на свіжому повітрі, конкурс малюнків на асфальті «Природа очима дітей» та Свято осені.

Всі заходи Акції проводились педагогами-натуралістами з суворим дотриманням діючих вимог діяльності закладів освіти в умовах військового стану, збереження здоров’я і життя дітей, а підсумкові матеріали Акції будуть направлені її організатору – Національному ЕНЦУМ МОН України і братимуть участь у її національному фіналі на конкурсній основі.

Іванна ТОНКОГЛАЗ, методист відділу екології відокремленого структурного підрозділу еколого-натуралістичного напряму «Станція юних натуралістів» Хмельницького ОЦТКУМ.

Loading