Лист МОН № 1/5528-23 від 20.04.23 року «Про надання роз’яснень»

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

№ 1/5528-23 від 20 квітня 2023 року

Керівникам закладів фахової

передвищої, вищої освіти усіх форм власності та сфер управління

Керівникам департаментів(управлінь) освіти і

науки обласних (у місті Києві) військових адміністрацій

Про надання роз’яснень

Шановні колеги!

До Міністерства освіти і науки України надходить велика кількість звернень закладів освіти, вступників, здобувачів освіти та членів їх сімей щодо неможливості з об’єктивних причин своєчасно оформити і подати до закладів освіти військово-облікові документи, визначені законодавством.

З метою урегулювання зазначеного питання Міністерством освіти і науки України проведено узгоджувальні процедури з Генеральним штабом Збройних Сил України щодо відтермінування подання військово-облікових документів здобувачами освіти 2022 року набору та вступниками 2023 року, які знаходяться на тимчасово окупованій території, на території активних бойових дій або за кордоном.

Генеральний штаб Збройних Сил України, як головний орган військового управління з координації і контролю за виконанням завдань у сфері оборони органами державної влади, на який згідно із законодавством покладено загальне керівництво роботою, пов’язаною з організацією та веденням військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, контроль за станом цієї роботи в органах виконавчої влади, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, на підприємствах, в установах та організаціях незалежно від підпорядкування і форми власності, листом від 13.04.2023 № 300/1/С/3352 погодив пропозиції Міністерства освіти і науки України щодо вирішення зазначеного питання.

З урахуванням викладеного рекомендуємо:

  1. У зв’язку з настанням форс-мажорних обставин (обставин непереборної сили) одноразово відтермінувати подання військово-облікових документів, необхідних при вступі на навчання у 2023 році та для продовження навчання здобувачами освіти 2022 року набору з числа:

осіб 2005, 2006 років народження, які зареєстровані і знаходяться на тимчасово окупованих територіях;

осіб 2003, 2004 років народження, які зареєстровані і знаходяться на тимчасово окупованих територіях у разі відсутності у них документів, що посвідчують особу та підтверджують громадянство України, або документів, що посвідчують особу та підтверджують її спеціальний статус, визначених статтею 13 Закону України «Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус»;

осіб 2005, 2006 років народження, які тимчасово перебувають за кордоном і знаходяться на тимчасовому консульському обліку в закордонних дипломатичних установах України;

осіб 2003,2004 років народження, які зареєстровані на тимчасово окупованих територіях або на територіях активних бойових дій, перелік яких затверджено наказом Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України від 22.12.2022 № 309 (далі – території активних бойових дій), та які тимчасово перебувають за кордоном і знаходяться на тимчасовому консульському обліку в закордонних дипломатичних установах України;

осіб 2005, 2006 років народження, які станом на 01 червня 2023 року зареєстровані і знаходяться на територіях активних бойових дій.

Зазначеним категоріям вступників і здобувачів освіти оформити і подати до закладів освіти військово-облікові документи до 31 березня 2024 року згідно з письмовими зобов’язаннями. У разі невиконання цього зобов’язання навчання здобувачів освіти припиняти шляхом скасування наказу керівника закладу освіти про зарахування на навчання в частині таких здобувачів.

  1. Здобувачам освіти набору 2022 року (крім визначених вище категорій), які не здійснили приписку до призовних дільниць до 24 лютого 2022 року, завершити приписку і оформити військово-облікові документи та подати їх до закладів освіти до 31 травня 2023 року. У разі невиконання цього зобов’язання до визначеного терміну, навчання припиняти шляхом скасування наказу керівника закладу освіти про зарахування на навчання в частині таких здобувачів.

3.Жінок, які здобули освіту за медичною або фармацевтичною спеціальністю та не перебували на військовому обліку у відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (не отримували  військово-обліковий документ) до затвердження Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 30 грудня 2022 р. № 1487, зараховувати на навчання як невійськовозобов’язаних до кінця 2026 року.

  1. Керівникам департаментів (управлінь) освіти і науки обласних (у місті Києві) військових адміністрацій поінформувати заклади освіти про обов’язковість завершення до 31 травня 2023 року приписки до призовних дільниць учнів чоловічої статі, які не перебувають на військовому обліку призовників, яким виповнилось або яким виповнюється 17 років у поточному році.
  2. Керівникам закладів фахової передвищої, вищої освіти:

у семиденний строк інформувати районні (міські) територіальні центри комплектування та соціальної підтримки про зарахування або припинення навчання здобувачів освіти з числа призовників, військовозобов’язаних та резервістів;

до 20 грудня 2023 року надати Генеральному штабу Збройних Сил України списки здобувачів освіти з числа осіб, визначених пунктом 1 цього листа, та які не оформили військово-облікові документи, за формою: прізвище, ім’я, по батькові, дата народження, примітка.

Виходячи з викладеного, пропонуємо довести зазначену інформацію до здобувачів освіти та врахувати при організації і здійсненні вступної кампанії 2023 року, забезпечити оформлення зобов’язань вступників про надання військово-облікових документів та забезпечити виконання Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 30.12.2022 р. № 1487.

З повагою

Заступник Міністра                                      Андрій Вітренко

Loading