Всеукраїнський “Добрий урок” 28 листопада – можливість для школярів долучитись до культури благодійності

Цього року на 28 листопада припадає на вівторок. #ЩедрийВівторок – українська частина глобального руху #GivingTuesday, який поєднує благодійні ініціативи комерційних, громадських організацій і небайдужих людей.

#ЩедрийВівторок був запроваджений в Україні у 2018 році завдяки ініціативі Zagoriy Foundation у співпраці з БФ “Таблеточки”, Українським форумом благодійників та “Клубом Добродіїв” з метою розвитку культури благодійності у країні. До руху долучилися координатори багатьох соціальних проєктів, створених для підтримки дітей-сиріт та літніх людей, розв’язання екологічних проблем тощо.

Цього року особливу увагу організатори руху приділяють ініціативі #ЩедрийВівторокДіти, що була започаткована для залучення дітей до добрих справ та розвиток культури благодійності серед молодого покоління. За допомогою спеціально розробленого та випущеного посібника “Уроки Доброти”, який містить інформацію про історію благодійності в Україні в доступній формі, до ініціативи можуть доєднатись українські школи.

“Шкільна освіта – один з найважливіших етапів у житті кожної людини, який впливає на світогляд не менше, ніж сім’я. Дуже важливо, особливо зараз, щоб цей етап включав інформацію про те, наскільки цінні добрі вчинки і як насправді легко їх робити”, – каже Ірина Грицаєнко, СЕО Zagoriy Foundation.

Для “Доброго уроку” організатори руху #ЩедрийВівторок в Україні пропонують вчителям спеціальну презентацію та методичні матеріали з основним інформаційним блоком для створення плану уроку, розʼясненнями та додатковими матеріалами до презентації, які можна адаптувати для різних вікових груп. Зокрема, молодші класи можуть пізнати історію благодійності через ігрові форми, включно з переглядом освітнього мультфільму.

Учні старших класів своєю чергою готові до глибшого розуміння теми, а отже можуть долучитись до розповсюдження власних історій про благодійність або добрі справи в соціальних мережах під хештегами #ЩебільшеДобра та #ДоброМаєЗвучатиГолосно. Учні, які поділяться своїми історіями, не тільки сприятимуть поширенню флешмобу, але й отримають можливість потрапити на сторінки соціальних мереж Щедрого Вівторка та взяти участь у розіграші тематичних сувенірів. Крім того, школи та вчителі можуть відзначити найбільш активних учасників або спільний внесок молоді у благодійність.

“Рух Giving Tuesday сформувався у 2012 році й від самого початку був добре адаптований до реальності соціальних мереж та вільного інформаційного простору. Це зумовлює прекрасну можливість зацікавити підлітків у сучасних формах благодійності, а також в доступній формі показати, що їх допомога може буквально рятувати життя”, – підкреслює Ірина Грицаєнко, СЕО Zagoriy Foundation.

Доступ до презентаційних та методичних матеріалів можна отримати за посиланнями:
1) Посилання на посібник – https://drive.google.com/drive/folders/1w4AXrC6so5Cth89QL9Bb47gGuiT87_yg
2) Посилання на план уроку та шаблон презентації: https://drive.google.com/drive/folders/1c97p1PJR8ameYNsHZEZW5m8l9OfMCtbk?usp=sharing

Отримати додаткову інформацію або зв’язатись з організаторами руху “Щедрий Вівторок” можна звертатись до Оксани Ліщини (o.lishchyna@zagoriy.foundation, +38068 335 85 85), координаторки по роботі з партнерами Щедрого Вівторка в Україні.

Довідка
#ЩедрийВівторок – всеукраїнський благодійний рух, який є частиною глобальної ініціативи #GivingTuesday, започаткованого в США у 2012 році. Цей рух об’єднує людей, організації, медіа, школи та бізнес навколо добрих справ і популяризує культуру благодійності в Україні. Один з ініціаторів Щедрого Вівторка в Україні та його активний провайдер – благодійний фонд Zagoriy Foundation, створений у 2015 році родиною Загорій, бенефіціарами фармацевтичної компанії “Дарниця”. У 2021 році до акції “Щедрий Вівторок Діти” долучилися понад 900 українських навчальних закладів.

Loading