Заклади професійної освіти Хмельниччини готують випускників до відкриття власної справи

З 2023 року заклади професійної освіти Хмельницької області долучились до проєкту Програми Junior Achievement (JA), яка понад 100 років успішно розвивається в 40 країнах Європи і більш ніж у 100 країнах світу, та стали лідерами з впровадження навчальної програми «Компанія».

В Україні проєкт JA стартував з 2021 року на базі двох регіонів, а з 2023 року поширився на дванадцять регіонів України.
Програму «Компанія», яка спрямована на здобуття підприємницьких компетентностей, запроваджено у 22 закладах професійної освіти та в 2 закладах фахової передвищої освіти області. Наразі курс за Програмою опановує 898 здобувачів професійної освіти області. Створено 34 учнівських мінікомпаній з підприємництва, в яких активно працюють та навчаються 200 учасників. До проєкту залучено 28 педагогів, які пройшли спеціальне навчання, організоване ГО «Junior Achievement Україна». Мінікомпаніями виготовляється власна продукція, а їх управлінням опікується ментор-підприємець.
Темі розвитку підприємництва в професійній освіті була присвячена ІІ Регіональна навчально-практична конференція «Бізнес-навички для зростання економіки», що відбулась 8 лютого 2024 року у м. Львові.
У заході брали участь понад 120 учасників, серед яких представники державних органів влади, громадських організацій, методичних служб закладів професійної (професійно-технічної) освіти, роботодавців з Львівської, Чернівецької, Вінницької, Хмельницької, Дніпропетровської областей.
Досвідом роботи закладів професійної освіти Хмельниччини, в межах панельної дискусії «Підприємницькі навички в професійній освіті: сучасні методичні підходи, партнерство з бізнесом та роль держави», поділилася директорка Науково-методичного центру професійно-технічної освіти та підвищення кваліфікації інженерно-педагогічних працівників у Хмельницькій області Людмила ШЕВЧУК.
Обраний методичний підхід у закладах професійної освіти Хмельниччини щодо реалізації навчальної програми «Компанія», шляхом її інтеграції у загальноосвітній предмет «Технології», визнано учасниками конференції успішним та рекомендовано до поширення в інших регіонах України.

Loading