Відбулося засідання круглого столу за темою «Проблеми запровадження інклюзивної освіти у закладах професійної освіти Хмельницької області»

1 березня 2023 року відбулося засідання круглого столу за темою «Проблеми запровадження інклюзивної освіти у закладах професійної освіти Хмельницької області».
Участь у заході взяли представники Департаменту освіти та науки Хмельницької облдержадміністрації; НМЦ ПТО ПК у Хмельницькій області; Житомирського професійного ліцею Житомирської обласної ради; Інституту професійної освіти НАПН України; Вищого художнього професійного училища №19 смт. Гриців; Грицівського відділу освіти, молоді, спорту, культури та туризму; громадської організації Фонд сталого розвитку «Стара Волинь»; керівники, практичні психологи і соціальні педагоги ЗПО Хмельницької області.
Дарія Басюк зосередила увагу учасників засідання на актуальності проблеми впровадження інклюзивної освіти в закладах професійної освіти та наголосила, що одним із напрямів її вирішення є розробка і реалізація проекту зі створення центру інклюзивної освіти на базі Вищого художнього професійного училища №19 смт. Гриців. Цільовою аудиторією проєкту є випускники шкіл з особливими освітніми потребами та військові і цивільні особи, постраждалі внаслідок воєнних дій, які потребують перекваліфікації, здобуття нової професії та соціальної реабілітації. Першими кроками до реалізації проекту є розробка концепції, дорожньої карти та пошук донорів.
З огляду на це цінним є презентований під час круглого столу досвід педагогічного колективу Житомирського професійного ліцею Житомирської обласної ради (директор закладу – Олена Дерев’янко, канд. пед. наук, доцент) щодо запровадження інклюзивного професійного навчання.
До обговорення проблематики круглого столу також долучилися Валентина Радкевич, директор Інституту професійної освіти НАПН України, академік, доктор педагогічних наук, професор, та Наталія Гнатюк, президент Громадської організації Фонд сталого розвитку «Стара Волинь».
Підсумком роботи стала домовленість учасників зібрання про співпрацю, подальші зустрічі та обмін досвідом із впровадження інклюзивного навчання в професійній освіті та створення центру інклюзивної освіти.

Loading