Відбулась обласна нарада для відповідальних за національно-патріотичне виховання

20.03.2023 року відбулась обласна нарада для відповідальних за національно-патріотичне виховання в структурних підрозділах освіти, закладах освіти з питань проведення Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри “Сокіл” (“Джура”). Участь у нараді взяв заступник голови обласної державної адміністрації Володимир Юр’єв.
У своєму виступі Володимир Васильович наголосив, що гра є формою позакласної роботи з патріотичного та морально-етичного виховання школярів, засобом формування патріотичної свідомості, спортивно-оздоровчої роботи. Гра “Сокіл” (“Джура”) проводиться Міністерством освіти і науки України за сприянням інших міністерств, відомств та громадських організацій на загальнонаціональному рівні з 2009 року. Новий поштовх у розвитку гри відбувся у 2015 році, коли її включено до Стратегії національно-патріотичного виховання дітей та молоді на 2016-2020 роки, затвердженої Указом президента України від 13 жовтня 2015 року № 580.
В Хмельницькій області гра «Сокіл» («Джура») вперше була проведена у 2012 році. На даний час в Хмельницькій області зареєстровано 21 курінь. Це 106 роїв різних вікових груп. З них:
Молодша вікова група – «новаки» («козачата») – 6-10 років – 32 рої.
Середня вікова група – «джури» – 11-14 років – 58 роїв.
Старша вікова група – «молоді козаки» – 15-17 років – 16 роїв.
Директор Департаменту освіти та науки Дарія Басюк акцентувала увагу на тому, що це не просто гра, а постійна навчально-виховна робота впродовж всього освітнього процесу. Основою організації гри в освітніх закладах є учнівське самоврядування, засноване на козацьких традиціях. Саме тому необхідно сприяти розвитку в закладах загальної середньої, професйно-технічної та фахової передвищої освіти відповідного учнівського/студентського козацького самоврядування шляхом створення куренів, до складу яких входять різновікові або одновікові рої.
Під час наради були обговорені питання формування обласного штабу Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри “Сокіл” (“Джура”)», Порядок реєстрації куренів та умови проведення змагань і конкурсів ІІ обласного етапу Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри “Сокіл” (“Джура”).Важливою новацією є те, що цього року у грі беруть участь заклади професійної (професійно-технічної) та фахової передвищої освіти. Фінальні змагання планується провести у місті Кам’янець-Подільському.

Loading