Злітаймо, бо ми вільні!

Змій, що рине в повітрі – це і твір мистецтва, і найперший в історії людства літальний апарат, і предмет гордості для того, хто зробив його своїми руками. Краса й успіх польоту змія залежить не тільки від вітру, а й від майстерності конструювання, моделювання та управління.

Саме такі завдання й ставили перед собою учасники обласних відкритих змагань учнівської молоді з повітряних зміїв, які відбулися 10 травня  2023 року на території Хмельницького міського пляжу.

У заході взяли участь команди із Кам’янець-Подільської, Славутської, Старокостянтинівської, Шепетівської, Полонської, Деражнянської міських та Летичівської, Новоушицької, Ярмолинецької селищних територіальних громад.

Серед гостей заходу були присутніми: Директорка Департаменту освіти та науки Хмельницької обласної державної адміністрації, Басюк Дарія Іванівна, начальник відділу вищої, професійно-технічної, позашкільної освіти та науки Департаменту освіти та науки Хмельницької обласної державної адміністрації, Фіярська Світлана Ігорівна,  начальник управління Державної служби якості освіти у Хмельницькій області, Олійник Валерій Цезарович, директор Хмельницького обласного центру науково-технічної творчості учнівської молоді, Маринюк Михайло Вікторович.

Програмою змагань передбачалося стендове оцінювання моделей та проведення льотних випробувань у 6-ти класах:

  • К – експериментальний змій довільної форми та розміру;
  • К1 – плоский змій будь-якої геометричної форми та розміру;
  • К2 – коробчатий змій будь-якої геометричної форми та розміру з жорстким каркасом;
  • К3 – об’ємний змій будь-якої геометричної форми та розміру без жорсткого каркасу;
  • К4 – міні-змій довільної форми;
  • К7 – змійковий потяг.

Кожен учасник мав змогу спробувати свої сили відповідно до заявленого класу моделей. Юні вихованці вправно керували різними видами повітряних зміїв, продемонструвавши високий рівень теоретичних знань та практичних вмінь, які здобули, займаючись у гуртках.

Креативність, стендовість, кут підняття фантастичних зміїв оцінювала досвідчена суддівська колегія.

В підсумку командна першість розділилася:

I місце та кубок області отримала команда Кам’янець-Подільського Центру дитячої та юнацької творчості;

II місце посіла команда Новоушицького будинку дитячої творчості;

III місце – команда Полонського ліцею № 3 ім. М. Свінціцького.

Низку нагород вихованці отримали й в особистій першості. Дипломами І ступеня нагороджено 6 учасників, ІІ ступеня – 8 учасників, ІІІ ступеня – 11 учасників.

Дякуємо юним спортсменам та керівникам команд за чудову підготовку, дружню атмосферу та яскраві польоти! Бажаємо кожному подальших успіхів, вдалих стартів та нових перемог!

Loading