В Хмельницькій області з жовтня 2023 року впроваджується проєкт «Безпечні школи та підтримка доступу до якісної освіти для постраждалих від
конфлікту та переміщених дітей в Україні», який реалізується громадською
організацією «Аваліст» спільно з партнерською міжнародною організацією «Save the Children».
Проєкт вже реалізується у трьох закладах освіти Хмельницької області:
– Хмельницький ліцей Хмельницької обласної ради;
– Деражнянський ліцей №1 ім. П. Стрілецького;
– Ліцей № 18 Хмельницької міської ради.
Ціль реалізації проєкту – підвищити безпеку дітей та працівників закладів
освіти, які постраждали внаслідок конфлікту, шляхом покращення освітнього середовища відповідно до міжнародних стандартів та принципів.
У рамках проєкту в кожному закладі освіти створені Комітети з безпеки.
До складу Комітетів входять: учні, педагоги та батьки.
Комітетами розроблено та затверджено Кодекс Поведінки, в якому представлено права та обов‘язки здобувачів освіти, вчителів та батьків.
Дотримуватись Кодексу повинен кожен учасник освітнього процесу.
У межах проєкту передбачено створення безпечного освітнього середовища. Члени Комітету проводять роботу з виявлення ризиків в закладі освіти (фізичних та психологічних), розробляють заходи з мінімізації зазначених ризиків). Окрім того, фасилітаторами проєкту Наталією СИСКО, Вєрою ЧОРНОЮ, Наталією ЗОТКІНОЮ щотижня для членів Комітету безпеки школи
проводяться навчальні сесії з питань дотримання прав та обов‘язків здобувачів освіти, створення інклюзивного простору! Представники ГО «Save the Children» проводять тренінги «Психосоціальна підтримка та перша психологічна допомога» для педагогічних працівників! Наразі до проєкту доєдналося ще чотири заклади освіти області.

Loading