ЧИСТЕ ПОДВІР’Я – ЧИСТЕ ДОВКІЛЛЯ! 

Популярне прислів’я «чисто не там, де прибирають, а там, де не смітять», кожному з нас добре знайоме з дитинства. І це незаперечна істина! Але слідувати їй вдається, на жаль, не кожному з нас, що й призводить до засмічення нашого довкілля побутовим сміттям і дискомфорту.

Цей однозначний постулат життя навчають розуміти староушицьких учнів їхні учителі ще з початкових класів, адже їх селище розкинулося на березі Дністра та ще й посеред мальовничої території Національного природного парку «Подільські Товтри», а існування людини серед царства стихійних сміттєзвалищ, що заполонили нині нашу країну, – перспектива гнітюча, тривожна й небезпечна для нашого здоров’я і життя.

Однак голослівними закликами і словесними обуреннями щодо того, що хтось насмітив і не прибрав за собою, проблему не вирішити. Тут вважають, що потрібні конкретні практичні дії, які мають ставати прикладом для інших учнів та дорослих мешканців, що живуть поряд. І діють!

Запобігти появі проблеми чистоти території шкільного майданчика власноруч взялися вихованці юннатівського гуртка «Природа рідного краю» (кер. гуртка Лариса Афанасіївна Левко), що діє на базі Староушицького ліцею під патронатом педагогів-натуралістів відокремленого структурного підрозділу еколого-натуралістичного напряму «Станція юних натуралістів» Хмельницького ОЦТКУМ. Проводячи нещодавно акцію «Чисте подвір’я – чисте довкілля!», працювали всі дружно і сумлінно. Дали «бій сміттю», який успішно й завершили – все сміття ретельно визбирали, посортували по видах та відповідно завантажили в контейнери. А подвір’я зробили чистим!

Варто відмітити, що у ліцеї вже ряд років поспіль ведеться роздільне збирання й сортування побутових відходів з метою привчання до цього процесу місцевих дітей і дорослих жителів громади селища. Цією важливою справою опікуються місцеві педагоги, які з року в рік наполегливо пояснюють своїм учням важливість збереження навколишнього природного середовища й чистоти довкілля особистого існування, агітують та заохочують їх до своєчасного прибирання і сортування сміття з метою його максимальної утилізації та промислової переробки побутових відходів для виготовлення продукції повторного використання в побуті й на виробництві.

Декілька років тому їх здобутки на цій ниві роботи були гідно відзначені в столиці України національним представництвом міжнародної спеціалізованої організації, що опікується організацією роботи з побутовими відходами в нашій країні на рівні цивілізованих країн світу. Більш детально див про це за посиланням: http://visnyk.hoippo.km.ua/infomain/5015-uchn-staroushickogo-lceyu-vzyali-uchast-v-ekologchnomu-konkurs-vchimosya-sortuvati.html.

Важливим є ще й те, що місцева влада дбає, щоб мешканці Старої Ушиці мали куди смітити – урни і контейнери для сміття розміщені в селищі у місцях, відведених для накопичення побутових відходів, є звичною річчю.

Та щоб було чисто, треба не смітити!!! – закликають жителів громади небайдужі до стану довкілля староушицькі педагоги та їх юні вихованці.

А те, як вирішується проблематика транспортування й утилізації побутових відходів спеціалізованими комунальними підприємствами, це вже тема на лише регіонального, а й загальнонаціонального характеру.

Адже сьогодні про стан довкілля турбуються не лише в Старій Ушиці й на Хмельниччині, проблема чистоти довкілля для нашої держави стала дуже актуальною і її раціонального й безумовного вирішення уже наполегливо вимагає від української влади Євросоюз.

За матеріалами сайту «Юннати Хмельниччини».

Loading