Освітяни Хмельниччини готуються до другого етапу впровадження державних стандартів НУШ

Перехід на наступний рівень впровадження стандартів «Нової української школи» обговорили освітяни Хмельниччини під час онлайн – наради, яку провела директорка Департаменту освіти, науки, молоді та спорту облдержадміністрації Дар’я Басюк.
«Етап реформування початкової школи, який тривав з 2018 по 2021 рік – завершений. Пілотний проєкт, учасниками якого стали понад 200 учнів з чотирьох закладів освіти, продемонстрував переваги модернізації освітнього процесу. На черзі – базова ланка середньої освіти” – зазначила Дарія Іванівна.
Вона акцентувала на необхідності керівників закладів освіти визначитись, які саме пілотні проєкти вони будуть впроваджувати та, відповідно, сформувати замовлення на підручники.
Допомагати вчителям підготуватись до роботи у нових умовах будуть 11 тренерів, підготовлених обласним інститутом післядипломної педагогічної освіти.
Основними завданнями на наступний рік директорка Департаменту визначила: запровадження інтерактивних технологій навчання, створення умов для інформальної освіти педагогів, участь в апробації навчальної літератури у середній школі, а також створення інклюзивного освітнього середовища з мотивуючим дизайном.
Разом з тим, Дар’я Басюк акцентувала увагу керівників органів управлінь освітою на необхідності коректного вирішення питання про забезпечення житлом ВПО, які тимчасово розміщені безпосередньо у закладах освіти. Адже з 1 вересня учбовий процес на Хмельниччині відбуватиметься у звичайному режимі. Тож усі школи мають бути вчасно відремонтовані. Керівники громад мають переселити у більш комфортні умови.
Пріоритети та вектори співпраці ХОІППО та територіальних громад області щодо впровадження Концепції Нового Державного стандарту Нової української школи висвітлив Гіджеліцький І.К, перший проректор ХОІППО. Позитивним досвідом
впровадження нового Держстандарту у 5 класі (Готовність до старту) поділилась Кошка ОА., завідувачка НМЦ професійного розвитку керівних та педагогічних працівників установ і закладів дошкільної та загальної середньої світи ХОІППО. Питання про перехід НУШ на наступний рівень та план дій керівника відділу/управління освіти в сучасних умовах щодо реалізації Нового Державного стандарту в основній школі висвітлили Перепелиця Е.М., начальник управління освіти виконавчого комітету Славутської міської ради, та Кшановська О. В., в. о. директора Департаменту освіти та науки Хмельницької міської ради.
Щодо пілотування закладом освіти нового Державного стандарту у 5 класі та моніторингу досягнення цілей – Зайонц І.М., директор Славутського навчально-виховного комплексу «Спеціалізована школа І-ІІІ ст., ліцей «Успіх»».
Дякуємо колегам, які долучились до обговорення актуальних питань.

Loading