В Україні планують модернізувати мережу вищих навчальних закладів

Заступник міністра освіти та науки України з питань вищої освіти Михайло Вінницький повідомив, що наразі працюють близько 170 державних вишів, підпорядкованих державі. Їхня кількість має зменшитися до 100. Також буде закрито філії університетів.
До кардинальних змін у системі вищої освіти, 15 років тому, в Україні діяли 350 вишів. В одному з них навчалися 6,7 тисячі студентів. Нині в Україні 300 вищих навчальних закладів, у середньому по 3400 студентів на виш, що вдвічі менше. Інфраструктура розрахована для однієї кількості студентів, а їх уже наполовину менше.
На реформу освіти передбачено кошти з бюджету Світового банку, але вони не розраховані для такої великої кількості вишів. Тому деякі з них поєднають: до сильних приєднаються слабші.
За словами урядовця, МОН закриє так звані філії університетів.
В Україні близько 70% випускників прагнуть вступати до вузів та здобувати вищу освіту. У Європі цей показник нижчий – близько 30%.
За словами Вінницького, в Україні прагнуть перейти від радянського індустріального типу навчання до концепції, де університети – місця підготовки наукових кадрів, де можна здобути ступінь магістра, є аспірантура.

Loading