Департамент освіти та науки Хмельницької ОВА у партнерстві з Національною асоціацією громадського харчування, Бюро Всесвітньої організації охорони здоров’я в Україні й Хмельницьким обласним центром контролю та профілактики хвороб МОЗ України доєдналися та підтримали проєкт, реалізований Центром громадського здоров’я України.
До участі долучилися 15 навчальних закладів з Городоччини, Красилівщини, Ізяславщини, Шепетівщини, Старокостянтинівщини, Теофіпольщини, Ярмолинеччини, Чемеровеччини, Деражнянщини, Кам’янеччини, міст Шепетівка, Деражня, Нетішин, Хмельницький та Кам’янець-Подільський.
Відтак, фахівці Хмельницького обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України з вересня до грудня 2024 року проводили тематичні зустрічі з учнями 9-11 класів та педагогами. Розповідали їм про користь здорового харчування, шкоду трансжирів для нашого організму, необхідність зменшення кількості споживання солі та цукру й важливість дотримання питного режиму. Загалом участь у лекціях взяли 3267 школярів та 420 педагогів.
Також у межах проєкту навчальні заклади отримали наочну тематичну друковану продукцію, яку розмістили у шкільних їдальнях або поблизу них. Наприкінці кожної з лекцій учасники проходили онлайн-опитування щодо рівня набутих знань. У ньому, зокрема, взяли участь понад 2100 школярів (57,6% від загальної кількості учасників), а також 320 педагогів та 31 медпрацівник (76 % від загальної кількості учасників).
Під час активностей діти збирали ланч-бокси зі здоровим перекусом, сортували корисні та шкідливі для організму продукти, брали участь у конкурсу малюнків на тему “Тарілка здорового харчування”.
Щоб на практиці “закріпити” почуте, Хмельницький ОЦКПХ запропонував школярам долучитися до родинного челенджу #здоровохарчуємосьвсієюродиною. Діти мали спільно з родиною приготувати страви за принципом “Тарілки здорового харчування”, сфотографуватися у процесі приготування чи з готовою стравою та розмістити їх на офіційній сторінці свого навчального закладу у мережі Facebook чи офіційному сайті з відповідним хештегом. За результатами проєкту усіх активних учасників організатори відзначили дипломами, а переможців — цікавими та корисними подарунками — пляшками для води та брендованими екоторбами.
Заклади-учасники проєкту також отримали дипломи та тематичні дерев’яні пазли “Тарілка здорового харчування” для подальшого пропагування у школах принципів раціонального харчування й використання під час навчально-виховного процесу.
Мета освітньої ініціативи “П’ять кроків до здорового харчування” – підвищити обізнаність учасників освітнього процесу про значення здорового харчування для фізичного й психічного розвитку дітей та користь здорового харчування для нашого організму. Але найголовніше — надалі у своєму повсякденному житті дотримуватись принципів “Тарілки здорового харчування”.
Всеукраїнський етап освітньої ініціативи завершився, але проект триватиме у регіональному масштабі. Протягом 2 навчальних років фахівці Хмельницького обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України мають намір охопити лекціями та активностями всі навчальні заклади Хмельницької області.