Успіхи юних краєзнавців Хмельниччини в ІІ турі акції «Українська революція: 100 років надії і боротьби»

12 квітня 2022 року стали відомі імена переможців та призерів ІІ туру конкурсу краєзнавчо-дослідницьких робіт у рамках Всеукраїнської краєзнавчої акції учнівської молоді «Українська революція: 100 років надії та боротьби». 

Учасники від нашої області достойно представили Хмельниччину на всеукраїнському рівні.

І місце у напрямку «Українська революція – доба національного державотворення» здобула дослідницька група гуртка «Пішохідний туризм» (Наталя ШИМАНСЬКА, Каріна РУСЕЦЬКА, Дарина ЦИМБАЛЮК) Кам’янець-Подільського позашкільного навчально-виховного об’єднання (керівник КУХ Олеся Миколаївна). У своєму дослідженні на тему «Функціонування військових шкіл в період «останньої столиці» в Кам’янці-Подільському» юні краєзнавці описали процес навчання, розпорядок дня та забезпечення юнаків та офіцерів-наставників, дислокація шкіл та їх роль у житті міста. 

ІІІ місце у напрямку «Боротьба українців проти більшовицької диктатури та військової агресії Росії» посіли вихованки гуртка «Козацький гарт «Радегаст» Хмельницького обласного центру туризму і краєзнавства учнівської молоді Яна ГУСАРЕЦЬ, Соломія СОКОЛЮК, Ганна ЯСКУЛЬСЬКА (керівник МЕЛЬНИК Микола Володимирович). У своїй роботі на тему «Зі сторінок історії Плужненської громади. Плужненське антирадянське повстання 1930 року» юні дослідниці зробили спробу проаналізувати національний, соціальний та гендерний склад учасників антибільшовицького повстання, їхні політичні мотиви та життєвий шлях лідерів. 

ІІІ місце у напрямку «Український національний визвольний рух 1930-х років, періоду Другої світової війни» посіли вихованці гуртка «Історичне краєзнавство» Хмельницького міського центру туризму, краєзнавства та екскурсій учнівської молоді Андрій ГАЛЬОМКО, Світлана СТЕПАНОВА (керівник СТЕПАНОВА Оксана Володимирівна). Краєзнавці провели дослідженні на тему «Епоха нескорених: бандурист та воїн Кость Місевич», у якому описали життєвий та творчий шлях нашого земляка, активного борця за незалежність України. 

ІІІ місце у напрямку «Дисидентський рух опору комуністичному тоталітарному режимові» виборов експедиційний загін «Пошук» Кам’янець-Подільської спеціалізованої загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 1 (керівник МИХАЙЛІЧЕНКО Олена Анатоліївна). Пошуковці провели дослідження на тему «Василь Овсієнко – літописець українського дисиденства», у якому висвітлили життєвий та творчий шлях Василя Васильовича, його внесок у дослідження дисидентського руху в Україні.

ІІІ місце у напрямку «Українська державність: від Революції на граніті до Революції Гідності» посіли Уляна ЛУЦЕНКО, Юсуф ДУМАН, Володимир ШМИРКО вихованці гуртка «Фольклорно-етнографічне краєзнавство» Хмельницького міського центру туризму, краєзнавства та екскурсій учнівської молоді. Під керівництвом ВЕЛИГАН Наталії Ігорівни юні краєзнавці досліджували тему «Цінності Майдану, Революція Гідності через риторичну призму: слова, що нас змінили». У дослідженні з’ясовується мовна стратегія та тактика, динаміка риторики Революції Гідності, формування революційної лірики та тяглість художніх традицій від історичних пісень, стрілецької творчості, підпільної поезії, поезії Тараса Шевченка до лірики опору доби незалежності.

Щиро вітаємо наших дослідників-краєзнавців з високими результатами на всеукраїнському рівні та бажаємо натхнення для подальших звершень!

Loading