На Хмельниччині розпочинає роботу освітній хаб

Удосконалити свої професійні навички, змінити свою діяльність, опанувати нові професії та уміння, які надалі стануть основою для добробуту – усі ці послуги вимушені переселенці, а також мешканці нашої області зможуть отримати в новоствореному освітньому хабі, який починає працювати на Хмельниччині. Про це розповів заступник голови ОДА Володимир Юр’єв під час брифінгу, присвяченого старту цього важливого проєкту.
Як повідомив посадовець, з початку війни Хмельницька область уже прийняла понад 137 тисяч вимушених переселенців, яким допомагають облаштуватися, знайти житло, надають гуманітарну допомогу.
“Маємо розуміння, що всі ці люди повинні надалі мати можливість знайти роботу та самостійно утримувати свої родини. Також хочемо допомогти і нашим землякам, які через війну втратили роботу, – пояснив заступник голови ОДА. – Саме з такою метою спільно з Міністерством освіти і науки України започатковуємо наш освітній хаб, який стане тією платформою, що дозволить як визначитися з новою професією, так і здобути її”.
Володимир Юр’єв зауважив, що цей проєкт буде корисний та цікавий для дуже широкої аудиторії – від наймолодших діток до молоді та дорослих. А найголовніше – що усі послуги, які надаватимуться в освітньому хабі Хмельниччини будуть абсолютно безкоштовні.
Розповідаючи більш детально про можливості, що будуть доступні на цій платформі, директорка Департамент освіти, науки, молоді та спорту ОДА Дарія Басюк розповіла, що в межах освітнього хабу загалом будуть доступні 12 видів послуг. Зокрема, тут можна буде пройти тестування за допомогою штучного інтелекту, яке допоможе визначити здібності та схильність до тих чи інших професій, отримати психологічні та профорієнтаційні консультації і, обравши напрямок, пройти відповідне навчання.
Перелік запропонованих для опанування професій, за словами посадовиці, досить широкий. Це і ІТ-спеціальності, і затребувані на ринку праці робітничі професії, як то швачка, кравець, електрозварник, кухар, електромеханік, слюсар, оператор телекомунікаційних послуг, тощо. Окремий напрямок підготовки – навчання практичним вмінням створення виробів ручної роботи (флористика та дизайн подарунків, акварельний живопис, вишивка, плетіння, ландшафтний дизайн). Навчання буде відбуватися на базі закладів профтехосвіти області.
Слід зауважити, що до участі в проєкті долучився один із лідерів у сфері IT-освіти в України – Комп’ютерна Академія IT STEP. Завдяки цьому слухачі, що оберуть напрямок ІТ, зможуть отримати практичні знання за такими напрямками як веб-дизайн, класичний дизайн та конструювання вебсайтів. Як зазначив директор Академії Віталій Іванов, після ознайомчого заняття, бажаючі зможуть пройти двотижневий офлайн інтенсив-курс, після розроблятимуть та захищатимуть власний проєкт. З ним вони надалі можуть вийти на ринки праці та презентувати свої знання майбутнім працедавцям.
“Долучитися до навчання в нашому освітньому хабі дуже просто – потрібно лише зареєструватися, – зазначила Дарія Басюк. – Для цього потрібно заповнити відповідну форму за посиланням https://bit.ly/3uycPHh або зателефонувати 096 203 28 02. Додаткову інформацію можна знайти на сайті нашого Департаменту освіти, освіти, науки, молоді і спорту”.
Освітній хаб Хмельниччини є першим у всеукраїнській мережі, яку Міністерство освіти і науки України спільно з Інститутом модернізації змісту освіти та Асоціацією інноваційної та цифрової освіти, започатковує в Україні. За словами координатора мережі Станіслава Куценка, освітні хаби мають стати своєрідними координаційними центрами, адже їх послуги будуть доступні для всієї родини.
Для наймолодших онлайн-садочок запропонує веселі ігри і заняття – казка-йога, англійська для дітей та інші цікавинки. Для тих, хто цікавиться вивченням української чи англійської мови, також будуть запропоновані відповідні онлайн-ресурси, на базі яких за новітніми методиками можна буде покращити свій рівень володіння ними. Також важливим напрямком є підвищення кваліфікації для освітян усіх напрямків. Як зазначив пан Станіслав, в онлайн режимі уже проводилися консультації з педагогами закладів освіти області, у тому числі спеціалізованих, що надалі дозволить імплементувати під час навчального процесу на базі освітнього хабу принцип змішаного навчання та інклюзивності, адже навчання буде відбуватися як онлайн, так і офлайн.

Loading