Презентовано проєкт Програми розвитку української мови у Хмельницькій області на 2023-2025 роки

Сьогодні в обласній військовій адміністрації презентували проєкт Програми розвитку та функціонування української мови як державної в усіх сферах суспільного життя у Хмельницькій області на 2023-2025 роки. Засідання відбулося під керівництвом першого заступника начальника ОВА Сергій Тюріна. З вітальним словом в онлайн форматі виступив Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь. Також участь в роботі взяли керівник апарату ОВА Оксана Вжешневська, представники профільних підрозділів адміністрації, робочої групи при ОВА з підготовки програми.

Про роль закладів освіти у реалізації Програми доповіла директор Департаменту освіти та науки Дарія Басюк. Педагоги та науковці виконують покладений державою обов’язок забезпечувати всебічний розвиток і функціонування української мови в усіх сферах життя.

Концепція програми сприяння функціонуванню Української мови як державної в Хмельницькій області має на меті багато цілей, серед яких основні це – координація роботи з впровадження норм законодавства щодо функціонування української мови як державної та сприяння розвитку національної культури на теренах Хмельницької області для формування свідомого та патріотичного громадянського суспільства.

На засіданні було представлено кандидатів до відповідної Координаційної ради. Значна увага була приділена залученню внутрішньо переміщених громадян України до вивчення державної мови. На сьогодні є можливість вивчати українську мову на 25 безкоштовних курсах та у 50 розмовних клубах на базі освітніх закладів. Їх послугами скористалось 2510 осіб, з них 715 – з числа ВПО. У 71 закладі культури також  забезпечено вивчення української мови. Їх послугами скористалися 1315 осіб, в тому числі 943 дитини. Також в громадах організовано 61 розмовний клуб, їх відвідали 3 тисячі осіб, в тому числі 986 дітей.

Loading