Вчителі біології Хмельниччини тримають освітній стрій! 

З такою назвою побачила світ і завдяки корпоративній єдності національної педагогічної спільноти та інформаційно-телекомунікаційній мережі Інтернету швидко стала надбанням освітян України Збірка тематичних напрацювань кращих вчителів біології закладів освіти нашого краю, яку задумала й виплекала з їх участю методист біології та екології Хмельницького ОІППО, Заслужений працівник освіти України і педагог від Бога – Лілія Анатоліївна Мирна. 

Ця непересічна й актуальна для нашого зраненого війною сьогодення творча праця ще раз зміцнює переконання кожного з нас, що саме національна освіта є фундаментом національної безпеки, адже саме вона формує одвічні цінності: свободу, демократію, патріотизм, національну гідність, повагу до життя і тих, хто поряд. А ще – збереження життя і здоров’я та екологічні цінності кожного з нас. 

У мирний час вектор науково-методичної роботи з професійною спільнотою вчителів біології закладів освіти Хмельниччини був спрямований на реалізацію засад Нової української школи і якісний освітній процес, на професійне зростання вчителів. В контексті цього напрямку роботи проводились конкурси, турніри, олімпіади, майстер-класи, тренінги, круглі столи, конференції, форуми… 

Розв’язана агресивною Росією війна принесла мирному населенню України жахи смерті, насильство, окупацію й мародерство, страх і розгубленість, загострила емоції та створила багато проблем українським сім’ям. Мільйонам мирних українців необхідно було терміново адаптуватися до нових реалій, ставати біженцями або знайти однодумців і єднатися й самовіддано долучатися до захисту своєї Батьківщини. Таким механізмом адаптації освітян нашого краю до життя в умовах війни проти російського фашизму стало волонтерство. 

Вчителі біології Хмельниччини з перших днів війни долучилися до волонтерських справ: працювали у пунктах допомоги переселенцям, плели маскувальні сітки, упорядковували укриття, вишукували військову амуніцію, готували м’ясні й овочеві консервації, вареники й пиріжки для воїнів тероборони та ЗСУ. А ще – постійно комунікували з учнями і їх батьками, заспокоювали, підтримували, допомагали і продовжують це робити й сьогодні. 

«Тримати освітній фронт!» – стало гаслом кожного освітянина, попри воєнний стан в Україні, ракетні обстріли, ревіння сирен тривоги та невимовний біль втрат. 

Про навчальні ініціативи, особливості проведення уроків у період війни, надання психологічної підтримки учням, ресурсне забезпечення освітнього процесу з біології, залучення школярів до позаурочної діяльності йде мова у статтях-роздумах фіналістів обласного етапу конкурсу «Вчитель року-2021» в номінації «Біологія» та презентаціях кращих практик екологічних ініціатив «Природа проти війни!». 

Разом працюємо задля освіти і виховання підростаючого покоління й підтримки лав наших українських воїнів, тримаємо наш професійний учительський стрій та йдемо до перемоги! 

Збірка Біологи проти війни.

За матеріалами сайту «Юннати Хмельниччини». 

Loading