Засідання колегії Хмельницької обласної військової адміністрації

23 грудня 2022 року директор Департаменту освіти, науки, молоді та спорту обласної державної адміністрації Дарія Басюк взяла участь у засіданні колегії Хмельницької обласної військової адміністрації та доповіла про стан формування оптимальної мережі закладів освіти для забезпечення надання якісних освітніх послуг.
Дарія Іванівна інформувала, що станом на листопад 2022 року за межі України з області виїхало 7 196 дітей та з тимчасово окупованих територій на Хмельниччину перемістилося 6 227 дітей . Разом з тим, майже всі діти, які виїхали за кордон, продовжують навчатися в закладах освіти області з використанням дистанційних технологій.
Мережа закладів дошкільної освіти складає 683 одиниці, у яких виховується 37 387 дітей. Мережа закладів загальної середньої освіти складає 561 заклад, у яких навчається 140 271 учень. Функціонує 41 опорний заклад освіти з 33 філіями (8 закладів отримали статус з початку 2022 року).
Зменшення кількості дітей шкільного віку у сільській місцевості призвело до закриття у поточному році 13 закладів загальної середньої освіти, реорганізовано у філії – 2, через відсутність учнів призупинено навчальний процес у 5, реорганізовано з пониженням ступеня – 30. У 2 закладах відновлено юридичний статус.
У 25 територіальних громадах відсутні заклади загальної середньої освіти із малою наповненістю учнями: у Хмельницькому районі таких 8 громад, у Кам’янець – Подільському – 7 та у Шепетівському – 10. Середня наповненість класів у області становить 19 учнів, найбільша у Хмельницькій міській територіальній громаді – 29 учнів, найнижча у Китайгородській сільській територіальній громаді – 8.
Функціонування закладів освіти із малою кількістю учнів призводить до значних перевитрат бюджетних коштів за рахунок високої вартості утримання 1 учня. Середня вартість по області у 2021 році становила 32,8 тис гривень.
Підвіз учнів та педагогічних працівників до закладів освіти здійснюють 343 шкільних автобусів. 74 транспортні одиниці передано для потреб Збройних сил України, 13 транспортних одиниць були в користуванні місцевих комісаріатів та до початку навчального року повернуті балансоутримувачам.
З початком повномасштабного вторгнення росії на територію України постало питання забезпечення безпеки дітей під час перебування в закладах освіти. Відповідно, станом на 18.11.2022 комісією для організації роботи з обстеження закладів освіти щодо готовності до нового 2022/2023 навчального року розглянуто рівень готовності всіх закладів освіти області щодо організації офлайн навчання. З них: 444 (67%) закладів дошкільної освіти, 480 (87%) заклади загальної середньої, 23 (100%) професійної (професійно – технічної), 20(100%) закладів передвищої та 13 (100%) вищої освіти отримали комісійний дозвіл та розпочали навчальний процес у змішаному (очно-дистанційному) або офлайн режимах.
Для забезпечення психолого-педагогічного супроводу дітей з особливими освітніми потребами в області утворено та функціонують 27 інклюзивно-ресурсних центрів. Існує потреба в утворенні ще 3 інклюзивно-ресурсних центрів.
В області функціонує 23 заклади професійної (професійно-технічної) освіти) та 3 навчальні центри при установах виконання покарань, в яких охоплено навчанням 9289 здобувачів освіти.
На території Хмельницької області функціонує 33 заклади освіти фахової передвищої (20) та вищої освіти (13) усіх рівнів акредитації та форм власності, у тому числі 5 університетів, 2 академії, 5 інститутів, 20 коледжів та 1 філія Донецького національного університету імені Василя Стуса “Бізнес-інноваційний центр “ДонНУ – Поділля”. Крім того, на території області наразі функціонують 2 заклади вищої та 2 заклади фахової передвищої освіти з тимчасово окупованих територій.
В області функціонує 64 заклади позашкільної освіти, в яких займається 33850 дітей, що становить 25 % від загальної кількості дітей області віком від 6 до 17 років.
На завершення виступу Дарія Іванівна зазначила ряд питань, які є проблемними: покращення безпекових умов у закладах освіти; будівництво захисних споруд цивільного захисту у закладах освіти, які організовують свою діяльність лише дистанційно; формування оптимальної мережі закладів дошкільних та загальної середньої освіти органами місцевого самоврядування; створення умов для дистанційного навчання; створення трьох інклюзивно-ресурсних центрів у містах Кам’янець – Подільський та Хмельницький; завершення передачі з державної власності у спільну власність територіальних громад Хмельницької області цілісних майнових комплексів закладів професійної (професійно-технічної) освіти; недопущення скорочення мережі закладів позашкільної освіти; покращення матеріально-технічного забезпечення освітніх послуг придбання предметних лабораторій та STEM- кабінетів; оптимізація мережі закладів передвищої та вищої освіти відповідно до потреб абітурієнтів.
Окрім того, Дарія Іванівна на засіданні колегії була співдоповідачем з питання про обласний бюджет Хмельницької області на 2023 рік та інформувала присутніх про проєктні видатки на 2023 рік по галузі «Освіта».

Loading