Початок нового навчального року в гуртках ХОЦТКУМ

15 вересня в Хмельницькому обласному центрі туризму і краєзнавства учнівської молоді стартував новий навчальний рік.

Щоби заохотити вихованців до занять в гуртках, керівники гуртків закладу провели для них та залучили до участі у багатьох цікавих заходах.

Гурток «Історичне краєзнавство» (керівник гуртка Валентина КОГУТ).

Вихованці гуртка “Пошук” розпочали навчальний рік зі знайомства з роботою археологів Державного історико-культурного заповідника “Межибіж”, де вкотре переконалися, що багато свідчень минулих подій заховані в землі.

Чому Меджибіж? Бо, на жаль, в Зінькові розкопки не проводяться, і ще тому, що у Зінькова з Меджибожем є багато спільного: одні власники, володіння магдебурзьким правом, мирне співіснування євреїв, поляків, українців.

Гурток «Історичне краєзнавство» (керівник гуртка Дмитро ВАЩУК).

Подорожуйте, пізнавайте та любіть свій рідний край.

Наш край багатий на визначні історичні події. Однією із таких була Хотинська війна 1620–1621 рр., апогеєм якої стала 4-тижнева битва об’єднаного українсько-литовсько-польського війська проти османсько-турецької армії під Хотином, що завершилась поразкою армії султана Османа II. Одним із епіцентрів подій 400-річної давнини було невелике село Брага, розташоване навпроти Хотинської твердині. Саме сюди і помандрували вихованці гуртка «Історичне краєзнавство» (керівник гуртка Дмитро ВАЩУК). Тут у 1595 р. зупинявся коронний гетьман Ян Замойський, а через декілька років укладено польсько-молдовський договір, за яким переправа через Дністер у Бразі перебувала у загальному користуванні обох країн. Під час Хотинської битви біля Браги розташовувались союзні війська під проводом гетьманів Яна Ходкевича і Петра Сагайдачного. Цілком вірогідно, що 2 вересня 1621 р. у невеликому лісі біля села відбулася козацька рада, на якій Петра Сагайдачного обрали гетьманом Війська Запорізького. Через декілька десятиліть, а саме восени 1653 р., у цих же місцях українське військо гетьмана Б. Хмельницького тримало в облозі польську армія короля Яна Казимира. Через Брагу у 1672 р. в напрямку Кам’янця-Подільського проходила турецька армія.

Усі ці місця діти побачили на власні очі під час екскурсії. Крім цього, відвідали старовинний польський цвинтар з неоготичними надгробками, якому понад 300 років. Вглибині цвинтаря в гущі високих дубів стоїть невеличкий костел-капличка – найцікавіша пам’ятка Браги – склеп Жебровських, в якому поховано трьох представників цієї родини. Останнє поховання здійснено у 1909 році. На фасаді зберігся герб Жебровських. За цвинтарем починається відкрита місцевість – Хотинська фортеця, як на долоні. Тут – один із найкращий видів на твердиню. Подорож до с. Браги збагатила знання вихованців з історії України та рідного краю.


Гурток туристсько-краєзнавчого напряму «Економічне краєзнавство» (керівник гуртка Оксана ЮХИМОВИЧ)

Вихованці гуртка «Економічне краєзнавство» здійснили екскурсію в краєзнавчий музей м. Городка та парк хижаків Арден Сатанів.

Гурток військово-патріотичного напряму «Джура» (керівник гуртка Оксана ГОНГОЛЬ)

21 вересня гуртківці взяли участь у святкуванні Дня села Великий Олександрів, якому виповнилося 580 років.


Гурток військово-патріотичного напряму «Джура» (керівник гуртка Мар’яна ГУМЕНЮК)

Вихованці гуртка “Козацько-лицарського виховання “Джура”, що діє на базі Зеленокуриловецького ліцею Новоушицької ТГ взяли активну участь у проведенні тижня фізичної культури та здоров’я.

Гурток туристсько-спортивного напряму «Сходинки в світ туризму» (керівник гуртка Алла СЛІВІНА)

Перші заняття гуртка «Сходинки в світ туризму» пройшли весело та цікаво. Наші новачки починають набувати навичок у подоланні природних перешкод.

Гурток туристсько-спортивного напряму «Спортивне орієнтування» (керівник гуртка Олександра ПУКАС)

До Дня фізичної культури і спорту з метою популяризації спортивного орієнтування як виду спорту для учнів навчально-виховного комплексу №7 м. Хмельницького було проведено відкрите заняття гуртка «Спортивне орієнтування». Усі бажаючі мали змогу ознайомитись з цим видом спорту, подолавши коротеньку дистанцію з орієнтування навколо школи. Діти впорались із дистанцією, а найшвидші отримали солодкий подарунок.

Loading